Megújulnak az evangélikus templom padjai

“Több szakaszban újítják fel a murgai evangélikus templomot. A famunkákkal Kopácsi Szilárd foglalkozik, aki ennél bonyolultabb feladatokat is végzett már: biedermeier bútorok restaurálását. Itt inkább a mennyiség jelent számára kihívást, mert húsz támlás padról van szó. Várhatóan júniusra végez.” – írja a teol.hu

Kép forrása: teol.hu
Kategória: Egyéb kategória | Hozzászólás most!

Értékmentés összefogással: a murgai evangélikus templom

“Az elképzelések szerint a helyi közösség örömére és épülésére szolgál majd az a parányi templom is Murgán, amelyet magánszemélyek kezdeményezésére, jelentős állami támogatással igyekeznek megmenteni. […] Balogh Margitban ekkor érlelődött meg az elhatározás: minden követ megmozgat ahhoz, hogy megmentsék ezt az eredetileg 1796-ban felszentelt „ékszerdobozt”. Legalább tíz éven át minden lehetséges fórumon elmondta, az odalátogatóknak megmutatta, hogy a 2009-ben országos műemlékké nyilvánított templom miért nemzeti érték, és miért kell megóvni a jövőnek. 2021 nyarán egy szakmai konferencián kapta az első biztatást és a konkrét tanácsot, mi minden szükséges az eredményes pályázáshoz: egy olyan civil szervezet, amely a magáénak érzi az ügyet, illetve az, hogy nyújtsák be a szükséges szakmai dokumentációt.” – írja az evangelikus.hu

Kép forrása: evangelikus.hu
Kategória: Médiamegjelenések | Hozzászólás most!

A murgai evangélikus templom visszatérő látogatói


“Már harmadik éve térnek vissza a Tolna-vármegyei Murga községbe, ahol ugyan áll egy evangélikus templom, de évek óta használaton kívül van, ahogy maga a falu lakossága is igen csekély. Kihaló félben lévő település, pedig történelmi kincsek vannak ott, amit Dr. Balogh Margit egyháztörténész a „véletlennek„ köszönhetően fedezett fel. Küldetésének tekinti ezeknek megmentését, amibe beletartozik a templom is. Három éve, mikor a gyülekezet először ment, az épület kettéhasadt állapotban volt, és évek hosszú sora óta egyetlen istentiszteletet sem tartottak benne. Így a táborozók hagyományává vált, hogy a szombat délutánt, egy rövid környékbeli kirándulás után a templom takarításának szenteli. Így volt idén is. Ám ez a vasárnap nemcsak attól volt különleges, hogy az időközben felújítás alatt álló evangélikus templomban nem volt se pad, se világítás, por viszont annál több, hanem attól is, hogy egy nagyvenyimi család úgy döntött, 4 lánygyermekét, ebben a több százéves templomban keresztelteti meg.” – írja a duol.hu


Kép forrása: duol.hu
Kategória: Médiamegjelenések | Hozzászólás most!

Előkerült a murgai evangélikus templom 226 évvel ezelőtt lerakott alapköve

A murgai evangélikus templom felújításán dolgozó munkások 2022. december 8-án az oltár mögötti elfalazott mélyedésben egy kőládát találtak. A szakirodalom tudott a létezéséről, de látni a mai generációkból senki nem látta. A kőláda előlapján ez olvasható: „Der Grundstein der eva. Kirche Murga, den 20ten Noveb. 1796” (murgai evangélikus templom alapköve, 1796. november 20.). A láda tetejének kerületén pedig a következő felirat van: „Depositus per Sp. D. Georgium Jeszenszky 1796″, azaz „elhelyeztetett a tekintetes Jeszenszky György úr által”. A láda további elhelyezéséről a tulajdonos, azaz az evangélikus egyház illetékese fog dönteni.

Kategória: Egyéb kategória | Hozzászólás most!

Megkezdődött az evangélikus templom felújítása

Örömmel adjuk hírül, hogy megkezdődött a murgai evangélikus templom felújításának első üteme. 2022. október 20-án megtörtént a helyszín átadása, ezt követően Szász Gábor fővállalkozó emberei hozzáfogtak az érdemi munkához. Első lépésként a cementes (ezért nem pára- és légáteresztő) lábazati vakolatot verték le, a törmeléket elhordták, jelenleg előkészítik a fugák kaparását. A szigeteléssel foglalkozó alvállalkozó már szemlézett: két oldalról kell bevágni a templom falába, a padlóhoz a lehető legközelebbi szinten és ott fogják besajtolni a szigetelő lemezeket. Ennek következtében a padokat részlegesen el kell majd bontani.

Kategória: Egyéb kategória | Hozzászólás most!

II. helyezés a felsőnánai Szalámi Feszten

Murga Község Önkormányzata is benevezett egy helyi szalámival a július végén, Felsőnánán megrendezett Szalámi Fesztre. A murgai szalámit a második legjobbnak ítélte a zsűri.

Kategória: Egyéb kategória | Hozzászólás most!

A Tolnatáj TV összeállítása a murgai falunapról

A 2022. július 9-én, Murgán megrendezett falunap történéseibe a Tolnatáj TV alábbi videója enged egy kis betekintést.

Kategória: Egyéb kategória | Hozzászólás most!

Szombat esti orgonakoncert a murgai evangélikus templomban

Május 28-án, este 6 órától remek orgonakoncert valósult meg Murgán az evangélikus templomban annak örömére, hogy az orgonát sikerült felújíttatni Laukó Levente orgonaépítővel, névtelenséget kérő adományozóknak köszönhetően. Az orgonán Teleki Miklós orgonaművész játszott, Bogdán Cecil pedig tárogatón fújt közönségcsalogatót. A kulturális eseményre háromszor annyian látogattak el, mint amennyi a falu teljes lakossága :). Az előadás után a falubéli, ügyeskezű asszonyok által készített finom falatok várták a vendégeket egy agapé keretében.

A koncert progam- és helyszínismertető füzetkéje ITT érhető el.

Kategória: Egyéb kategória | Hozzászólás most!

Az első lépések egy helytörténeti kiállítás felé…

A budapesti székhelyű Forum Hungaricum Nonprofit Kft. és Murga Község Önkormányzata együttműködési megállapodásának köszönhetően közfoglalkoztatottként munkába lép Dudor Cintia. Feladata 2023. február 28-ig a Vitéz Zsolttól tavaly november végén ajándékba kapott néprajzi gyűjtemény tárgyainak tisztítása annak érdekében, hogy létrejöhessen egy murgai helytörténeti kiállítás.

Kategória: Egyéb kategória | Hozzászólás most!

Önkéntes nap Murgán

2022. március 12-én a „Tíz fecske” Faluvédő Egyesület és az önkormányzat szervezésében mintegy húsz falubeli hozzákezdett a Nagy Rendrakáshoz, aminek végcélja a Vitéz Zsolt által a falunak ajándékozott néprajzi gyűjtemény méltó elhelyezése és egy helytörténeti kiállítás készítése. A lelkes csapat a hajdani bolthelyiségből a sportpálya melletti kis épületbe vitte át a rendezvények kellékeit (padokat, asztalokat, sátort és tartozékait). Az új raktárt az előző héten Dudor Cintia kitakarította. A rendrakás részeként a belső udvaron felhalmozott kacat mennyisége is apadt: szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás, illetve lomtalanítás lett a sorsa. A bolthelyiség tágas, a néprajzi gyűjtemény megtisztított darabjainak átmeneti tárolására alkalmas, de bútorzatában sajnos igen élénk szúélet zajlik: ez a kártevő megtámadta és folyamatosan rágja a faelemeket. Még sok teendő vár ránk, amelyhez minden murgai segítő együttműködését várjuk!

Kategória: Egyéb kategória | Hozzászólás most!