Murga élővilága

Murga természeti kincsekben meglehetősen gazdag, amelybe beletartozik az élővilága, mely számos ritka, így védett fajjal is képviselteti magát.

Az énekes madarak közül megtalálható itt a gyurgyalag (védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft), mely a homokfalakban fészkel, a fekete harkály (t.é.: 50.000 Ft), mely hazánk legnagyobb testű harkálya. Egyik kedvencünk, a sárgafejű királyka (Magyarország egyik legkisebb énekesmaradara), melynek tömege sokszor még az 5 grammot sem éri el, szintén védett, természetvédelmi értéke 25.000 Ft. Él itt még őszapó, vörösbegy, holló (t.é.: 50.000 Ft), búbos banka (t.é.: 50.000 Ft), kenderike és citromsármány, de gyakori madár az énekes és a fekete rigó, a csuszka, a barázdabillegető, a zöldike, a tengelic, a nagy fakopáncs, a házi rozsdafarkú, a széncinege, az erdei pinty, a vad- és a balkáni gerle is (a vadgerle is védett, t.é.: 50.000 Ft).

A hüllők közül nem csak az erdei sikló (eszmei értéke 50.000 Ft), hanem az ugyancsak védett lábatlan gyík, vagy más néven kuszma is megtalálható itt, mely szintén védett, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.

A település rovarvilága is meglehetősen gazdag és változatos. Rendszeresen felbukkan itt az óriás nünüke, a kék fadongó, különböző méhfajok és poszméhek, de találtunk már darázspókot és fazekas darazsat is, mely sárból csodás kis lárvabölcsőket épít.

A növények közül számos gyógynövény él Murgán, például fekete nadálytő, kamilla, cickafark, lándzsás útifű, gyermekláncfű, apró bojtorján, ragadós galaj. Fák közül leginkább a kőris, az akác, a szil, a nyár, a juhar, a mogyoró és a dió a jellemző. Különleges, védett növényekről egyelőre nincs tudomásunk, de reméljük találunk majd ilyeneket is.

A gombák a növények és az állatok mellett az élőlények egy különálló országát alkotják. Az élővilágban betöltött funkciójuk rendkívül fontos, a szerves tápanyagok szervetlenné bontásában, a talaj egészségének fenntartásában, illetve számtalan növény tápanyagfelvételében is elengedhetetlen szerepük van. Bár gombák alatt a köznyelv leginkább a föld fölé nagy méretű termőtestet növesztő fajokat érti (amelyek közül kerülnek ki a gyűjteni- és ennivalóak is), nagyságrendekkel több olyan fajból áll az élővilág ezen csoportja, amely szabad szemmel nem látható (mikroszkópikus). Murgán és a falu közelében találni különböző csiperkéket, fehér tarlógombát, déli tőkegombát, tuskógombákat, júdásfülgombát, késői laskagombát, óriás pöfeteget, tintagombákat, kucsmagombákat, szürkéslila pereszkét és téli fülőkét is. Védett fajok közül eddig az óriás bocskorosgombával (t.é.: 5.000 Ft) és a tönkös kacskagombával (t.é.: 5.000 Ft) találkoztunk.

Legyünk büszkék Murga és környéke természeti kincseire, őrizzük meg a fajok és az élőhelyek sokszínűségét, hogy a gyerekeink, unokáink is találkozhassanak még azokkal az élőlénytársainkkal, amelyek egyrészt gyönyörűek és önmagukban értékesek, másrészt működésükkel (ún. ökoszisztéma szolgáltatásokkal, amelyek tiszta levegőt és vizet, egészséges talajt, tápanyagdús élelmiszert, és még sokminden mást nyújtanak nekünk) olyan módon segítik az életünket, amely talán nem tűnik fel a mindennapokban, de aminek a hiányát már érezzük, és még sokkal inkább érezni fogjuk, ha nem vigyázunk rájuk.

darázspók